Брези в памет и признателност

На 5 февруари в село Любеново, където се намира гроб на казашки войници, участвали в Освобождението на България по време на Руско-турската война (1877-1878), се проведе акция за засаждане на млади брезички.

Участници в засаждането на дървета бяха НД „Русофили“ – Раднево, НД „Русофили“ – Гълъбово, Светослав Маринов – заместник-кмет на Раднево, Васил Василев – кмет на Любеново, представители на Руския център в Стара Загора и други.

Всички те присъстваха доброволно, по зова на сърцата си. Това е и принос за запазване на паметта за героизма на войниците, отдали живота си за свободата и независимостта на България.

Общо бяха засадени 16 дървета – точно толкова са загиналите в резултат на трагично стечение на обстоятелствата казашки войници.

Смисълът на събитието е чрез конкретни дела да се почете паметта и да се отдаде уважение към загиналите войници.

Брезите символизират продължаването на живота на войниците, така и паметта за тях е жива. Сред руските народни поговорки за брезата има и такава: „Има дърво за четири неща: първото нещо – света озарява, второто – плача утешава, третото  – болните изцелява, четвъртото – чистота съблюдава.“ Към тези четири неща може да се добави и още едно – паметта пази!