Среща с писателката Светлана Светлова-Туриаре и представяне на книгата „Дългият път към спасението“

На 12 март 2019 г. Руски център – Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора бе домакин на среща с писателката Светлана Светлова-Туриаре. Госпожа Светлова  представи на Стара Загора новата си книга „Дългият път към спасението“. Това е книга за майчината любов, за камбаните на Международната детска асамблея „Знаме на мира” и много повече.

Художествено-документалната повест, Туриаре издава през 2017 година. Всеки, докоснал се до тази книга, в която се преплитат елементи на пътепис и автобиография, не остава безразличен към историята на авторката.

Житейската история на Светлана Светлова-Туриаре е толкова интересна, че би накарала всеки да се докосне до книгата й. Самата тя е родена на брега на Черно море, в град Туансе, учи в Ленинград и Москва. Преводач е в Съветската мисия в тогавашното Кралство Йемен, превежда древно-арабска поезия. Интересното име, което прибавя към фамилията си с тире е с африкански произход. Идва от Махмуд Туриаре, политически емигрант и страстен борец за независимост на Сомалия, за който тя се омъжва. Ражда сина си Искандер Туриаре, заедно преживяват гражданската война, поход през пустинята и преплават с кораб Червено море. Звездата на 10-годишният ѝ тогава син изгрява на Международната детска асамблея – „Знаме на мира”, в София на сцената в НДК. Искандер получава музикално образование в България, а днес е оперен певец в Швейцария.

Съорганизатор: Руски клуб и приятели