Представяне на албум и прожекция на документален филм за Освобождението на България

Един от съставителите от българска страна проф. Румяна Михнева представи албума „Освобождението на България: Лица на войната и паметта“, посветен на 140-годишнината от Руско-турската война от 1877-1878 г., издаден от фондация „Русские витязи“, Москва, 2018 г. Албумът е дело на руски и български специалисти.

От руска страна се включи с видеопоздрав един от редакторите на издателството.

Беше показан  и документален филм „Не на нас, не на нас, а на твоето име“, направен с участието на специалисти от Регионалния исторически музей Стара Загора.

На събитието присъства и Роберт Шестаков, съветник по наука и висше образование в Посолството на Руската федерация в България. Като част от програмата бяха поднесени цветя на паметника на Трети опълченски полк и подполковник Калитин в едноименния парк. В инициативата взеха участие ученици от СОУ „Максим Горки” Стара Загора, специалисти от Регионалния исторически музей, представители на руските общности в града, граждани и други.

Посолството на Руската федерация в България подари екземпляри от албума на читателите на Руския център – Стара Загора и на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“.

Гостите получиха диск с авторската песен на д-р Иван Аяров, председател на Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858 “, посветена на руските братя-освободители, както и екземпляр от книгата на журналиста Ваньо Стоилов„ Милиони стълби към Бога “.

Организатори на събитието бяха Община Стара Загора, Руски център и Посолството на Руската федерация в България.