Международен ден на танца – 29 април

На 25 април 2019 г. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” с концерт, посветен на Международния ден на танца 29 април, гостува балетна танцова школа „Грация”, град Казанлък с ръководители Алла Ангелова и Юлиана Ангелова.

Младите таланти изпълниха вариации, танцови миниатюри, откъси от класическото балетно наследство „Дон „Кихот”, „Баядерка”, както и танци на народите – Русия, Армения, Китай, Узбекистан, Грузия, Испания, Индия и др.

В края на концерта танцьорите получиха заслужени аплодисменти, цветя и специални подаръци. Чувството на възторг беше взаимно, защото публика и танцьори дълго не можаха да се разделят след края на концерта.

Организатор на проявата: Руски център – Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.

Световният ден на танца 29 април се чества от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО на рождения ден на френския балет-майстор и хореограф Жан-Жорж Новер, реформатор и теоретик в хореографията, който влиза в историята като „бащата на съвременният балет“.

На този ден целият танцуващ свят отбелязва своя професионален празник – балети, съвременни танцови трупи, ансамбли за съвременни балетни и народни танци и други, както професионални, така и самодейни артисти, танцьори, които обичат музиката и танците.

Световният ден на танца събира танцьори от различни държави по света, прескачайки всички политически, културни и етнически бариери. Денят събира хората в мир и приятелство благодарение на един общ език: езикът на танца.

Балетна школа „Грация” е създадена през 1981 година. През 1982 г. на база балетната школа е сформиран Представителен балетен ансамбъл. Инициатор и организатор в създаването на балетната школа от нов тип и по-късно на представителния ансамбъл е опитната педагожка и хореограф, възпитаничка на днешния Московски университет по култура и изкуства Алла Ангелова. В ръководството на школата вече участва и нейната дъщеря Юлиана Ангелова.

Забележителната формация е аплодирана в Полша; Русия – градовете Мичуринск, Москва,Санкт – Петербург; Словакия; Франция; Китай; Македония. Балерините от ансамбъла неведнъж са лауреати от регионални, национални и международни фестивали и конкурси в страната и чужбина.