Пресконференция на ученици от Средно училище „Максим Горки“ по повод участието в XV Международни славянски четения в Самара 2019

На 8 май 2019 (сряда) в Руския център на Регионална библиотека „Захарий Княжески” се проведе пресконференция на СУ „Максим Горки” по повод участието им в XV издание на „Международните Славянски четения” в руския град Самара от 24 – 30 април 2019 г.

Старозагорското училище се представи на Международния форум със седем ученика от 9, 10 и 11 клас.

Груповият доклад „Възникване на българския театър. Значение на първите представления на народните любителски трупи. Драмите на Д. Войников и В. Друмев” е класиран на първо място в секция „История“.

Докладът на учениците на СУ „Максим Горки”, „Създаване и развитие на операта в Стара Загора (от края на XIX век до 90-те години на XX век) е класиран на второ място в секцията „Регионална театрална култура”.

Домакините от 132-ро училище „Георгий Губанов”, град Самара са предложили разнообразна програма за старозагорци извън участието им в Славянските четения.

В рамките на шест дни децата са посетили множество туристически забележителности в Самара и Казан.

На пресконференцията научните ръководители на групите г-жа Веселина Танева и г-н Станимир Сотиров и учениците взели участие във форума споделиха своите впечатления от посещението си (исторически забележителности, изцяло дигитализираният музей „Моя Россия”, улица Стара Загора, базата на училището домакин, крайбрежната улица на р. Волга и др.) в Самара.

С помощта на своите домакини старозагорци са посетили и град Казан в Татарстан, който също оставя в съзнанието им незабравими спомени.