Международен ден на семейството

Прожекция на филма „Веднъж след  двадесет години“ пред ученици от 5 клас от СУ „М. Горки “

Международният ден на семейството, празнуван ежегодно на 15 май, учреден е с Решение  47/237 на Общото събрание на ООН през 1993 г.

Обявяването на този ден има за цел да привлече общественото внимание към редица проблеми в семейството. А провеждането му дава възможност за насърчаване информираността по въпроси, отнасящи се за семейството и задълбочава знанията за социални, икономически и демографски процеси, които го засягат като социална единица.

Традиции на Международния ден на семейството 2019 в Русия:

В Русия празникът започва да се чества година по-късно, от установената от ООН. В продължение на повече от две десетилетия Русия развива свои собствени традиции. Всяка година на 15 май в Кремъл се провежда тържествена церемония, на която се връчва наградата „Семейство на Русия“. Орденът за родителска слава се присъжда на големи руски социални единици. На този ден в цялата страна се провеждат интересни събития: кръгли маси, фестивали, концерти, открити уроци в училищата и много други. Задачата на празничната програма е да популяризира семейните ценности и да повиши значението на институцията в обществото. Тези събития не остават незабелязани. Те дават плодове под формата на увеличен брой бракове и повишена раждаемост.

В Руския център на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ се състоя прожекция на филма „Веднъж след 20 години“ (1980).

Филмът разказва за голямо и дружно семейство и за голяма любов.

Без гръмки фрази и нравоучения филмът повдига един от най-важните неотложни проблеми на днешния ни живот. Демографи и икономисти пишат за него. Та нали нашите малки деца са утрешните граждани на страната, нейният мозък, нейните ръце, нейното бъдеще. Филмът не само възкресява прекрасния образ на жената-майка, традиционен за руското изкуство и който не е „разглезен“ от вниманието на нашето кино, но разкрива и нови аспекти. Винаги е било трудно да бъдеш майка,  още повече днес: времето е различно и децата са различни – по-образовани, по-любознателни, виждат и разбират всичко. За да ги отгледаш като достойни хора се изисква самата ти да бъдеш истински човек, като тихата, умна, весела, любезна и безкористна Надя Круглова и съпругът й, работникът Кирил.

Апотеоз на филма са последните му кадри: в класната стая, където се събират бившите съученици, едно след друго влизат децата на Надя, които са нетърпеливи да разберат как майка им е отговорила на въпроса, който я измъчва преди тази среща. Първоначалната насмешлива изненада на присъстващите изведнъж отстъпва място на цяла гама от чувства, сред които не на последно място е и завистта към такова дружно, голямо и толкова щастливо семейство. И всичко дребнаво и суетно в тях отстъпва пред голямото и истински човешко.

На прожекцията на филма присъстваха ученици от 5 клас от Средно училище „ М. Горки” и техният учител по руски език Георги Тонев.

Децата много харесаха филма и обсъждаха дълго след прожекцията.

Те обещаха, че скоро ще се върнат отново на гости на центъра.