18 май – Международен ден на музеите

На 18 май 2019 г. в Руския център за пореден път гостуваха ученици от II ОУ „П. Р. Славейков” и техният преподвател по руски език г-н Борис Книжаров. Проведе се открит урок по руски език и руска култура на тема „Какво знам за Русия на руски”. Представена бе изложба „Големите музеи на Русия”. Експозицията бе съставена от книги от библиотеката на Руския център. Книгите позволяват по-близко запознаване с културата и историята на Русия.

Учениците говориха за най-известните руски писатели и поети като А. Пушкин, М. Лермонтов, Н. Гогол, И. Тургенев, Л. Толстой, Ф. Достоевски, А. Чехов и др. , за техните основни произведения, за връзката с европейската култура и по-специално с историята на България.

Занятието се проведе в интерактивна форма. Децата познаваха кой е изобразен на портрета и назоваваха най-забележителните творби на всеки писател. По време на урока всеки можеше да се запознае с творбите и биографиите на руските писатели, широко представени в библиотечния фонд на центъра.

Учителите всеки път отбелязват интереса на учениците към такива уроци. Особено важно е да се запознаем с руската литература, тъй като учебната програма включва много кратко изучаване в рамките на световната литература, сподели г- н Книжаров.

По време на урока децата представиха своите проекти, посветени на матрьошката, калашника, самовара,г. Санкт Петербург и др.

В края на урока сътрудниците на центъра дадоха съвети на отделните ученици по сложните въпроси на руската граматика.

Откритият урок съвпадна с честването на Международния ден на музеите, така че той стана истински празник за учениците. Децата изгледаха и кратко филмче за Ермитажа.

На тръгване учениците разгледаха фотоизложбата „Град-герой Ленинград” във фоайето пред Руския център и се запознаха с историята на този град.

Като подарък те получиха списания „Русский мир”, а учителят им – благодарствено писмо от Руския център за принос в популяризирането на руския език и култура.