Руски кинематограф

На 29 май в Руския център на Регионална библиотека „Захарий Княжески” ученици от 8 клас на СУ „Максим Горки” Стара Загора гостуваха на прожекция на филма „Частное пионерское” 1. Продукцията бе представена от Владимир Ястреба – координатор направление „Насърчаване на руската култура в света” в РКИЦ – София и продуцентът на филма Есинов, който е на посещение в България.

Действието на „Лична пионерска се развива през 70-те години на миналия век.

Миша и верният му приятел Димка са ученици. Живеят в малък град .в Нижгородския регион. Те се готвят да отпразнуват рождения ден на пионерската организация. Докато ловят риба, Мишка пада в реката, но той е спасен от бездомно куче, с което момчетата се сприятеляват. Внезапно кучето попада в лапите на търговец на кожи и само помощта на приятелите му може да го спаси от сигурна смърт.

Пред Мишка и Димка има труден избор – участие в пионерския празник или спасяване на кучето … Дълг, приятелство, любов … Какво е по-важно?

След прожекцията учениците задаваха любопитни въпроси по повод филма и актьорския състав. С инзненада разбраха, че има още две части продължение.

Проявиха желание да ни гостуват за да ги изгледат. Разбира се, с радост ще ги очакваме и планираме прожекцията да е съвсем скоро.

Поради проявения интерес към руското кино им предложихме им да посетят тазгодишното издание на филмовия фестивал „Златната липа”, който стартира на 1 юни в нашия град. В конкурсната програма Русия участва с филма „Глинената яма” (2018), а извън нея могат да гледат „Вангоговци” (2018), „Да празнуваме като възрастни” (2017), „Не за нас, не за нас, а за твоето име”(2018), „Решение за ликвидиране” (2018)., както разбира се български и други европейски филми.