90 години от рождението на Василий Макарович Шукшин (1929 -1974) – руски писател, сценарист, киноактьор и режисьор

На 26.07. (петък) 2019 г. от 16:00 ч .- Руски център в Регионална библиотека „Захарий Княжески” с подкрепата на Представителството на Россотрудничество в Република България, организира прожекция на филма „Калина Красная4 (1974) – с бг субтитри.

Събитието бе посветено на 90 години от рождението на Василий Макарович Шукшин (1929 -1974) – руски писател, сценарист, киноактьор и режисьор.

Егор Прокудин (в ролята – Василий Шукшин) излиза от трудово-изправителен лагер след излежаване на присъдата си. Опитът му да навести „своите” от джебчийския занаят претърпява неуспех. Тогава Егор минава на „план Б” – решава да си поотдъхне временно и да посети Люба Байкалова (Лидия Федосеева-Шукшина), с която си писал по време на престоя си в затвора.

Многобройните лъжи, които Егор е написал за себе си, не успяват да заблудят Люба. Тя не се плаши от тъмното му минало и смело го представя на цялото си семейство. Гостоприемството на обикновените селски хора и любовта на Люба трогват Егор и променят първоначалните му намерения. Но ще успее ли Егор да започне живота си отново?…

Василий Шукшин: „Приемам целия си живот като бой в три рунда: младост, зрелост, старост. Два от тях трябва да спечелиш. Единия вече го загубих.”

Преди 90 години, на  25 юли, се ражда писателят, режисьор, сценарист и актьор Василий Шукшин. Обогатил с таланта си Руската и световната литература и кино.

Василий Макарович Шукшин роден на 25 юли 1929 г. в село Сростки, Алтай, Русия. Само четири години по-късно остава сирак.

Василий завършва 7 клас в родното си село, после учи в техникум по автотранспорт в районния град, но така и не го завършва. Връща се на село, за да работи в местния колхоз, а после поема към различни заводи в града. Завършва режисура във Всерусийския държавен кинематографичен институт в Москва. Първата си главна роля изпълнява във филма „Двамата Фьодоровци”, първата му книга е сборникът с разкази „Селски жители”, а първия си филм заснема по собствен сценарий – „Живее такъв момък” (1963). Именно с него печели „Златен лъв” от Международния кинофестивал във Венеция.

„Калина алена” (1974) е върхът в творчеството на Шукшин – той написва сценария, режисира и сам изпълнява главната роля във филма. Само няколко месеца след неговата премиера Василий е намерен мъртъв – случва се на 2 октомври 1974-а, по време на снимките на филма „Те се сражаваха за родината” на Сергей Бондарчук. Поканен е да изпълнява една от главните роли, но съдбата решава друго…

Не старостта, а изживеният живот е за уважение – ако изобщо го е имало…