Седмица на руското кино

27 август 2019 г. (вторник) – 11:00 ч. „Ние от бъдещето” (2008) – с бг субтитри

XXI век – Четирима иманяри разкопават близо до Санкт Петербург. По време на разкопки групата открива землянка с човешки останки и сейф с четири войнишки книги, в които иманярите виждат собствените си имена и снимки. Решавайки, че това са халюцинации, причинени от силната водка, младите хора бягат към близкото езеро с надеждата да се отрезвят. Въпреки това, скачайки във водата, и четиримата изплуват през 1942 г. точно на фронтовата линия.

 

27 август – Ден на руското кино

На 27 август в Русия се отбелязва Денят на руското кино – празник на професионалните кинотворци и на всички, които подкрепят и обичат руското кино.

В чест на празника в много руски градове се провеждат прожекции на филми, филмови форуми, срещи с актьори и режисьори, различни майсторски класове и тематични изложби.

„Кино“ на гръцки означава „преместване“. Основателите на киното се смятат за братя Люмиер, първото им филмово шоу се състояло през декември 1895 г. в Париж, на булеварда на Капуцините.

В Русия премиерата на първия филм е на 15 октомври 1908 г. Това е филмът „Понизовая вольница “, режисиран от Владимир Ромашков, базиран на народната песен за Стенка Разин „Из-за острова на стрежень“. Първият руски филм е с продължителност само 7 минути. А един от първите пълнометражни игрални филми, включени в златния фонд на съветското и световното кино, е филмът „Броненосец Потемкин“. Този известен филм на Сергей Айзенщайн излиза през 1926г.

Любимият на много поколения филм „Чапаев“ на братя Василиеви е заснет през 1934 година. На I Международния московски филмов фестивал през 1935 г. с председател Сергей Айзенщайн създателите на Чапаев получават първа награда.

Оттогава филмовата продукция претърпя големи промени: от тихо кино до звук, от черно-бяло до цветно. От самото начало филмите получават голямо значение в идеологическото образование на хората. Всеки знае фразата на В. И. Ленин: „От всички изкуства киното е най-важното за нас.”

Както знаете, филми се създават в различни жанрове: научен, документален, журналистически и изкуство. През последните десетилетия по света се провеждат множество филмови фестивали: Московски международен филмов фестивал, Филмов фестивал в Кан, Международен филмов фестивал във Венеция, „Берлинале”, наградите „Оскар” и други.

 

28 август 2019 г. (сряда) – 11:00 ч. „Две жени” (2014) – с бг субтитри

Екранизация по пиесата „Месец на село” на големия руски писател Иван Тургенев, действието на филма на Вера Глаголева се развива в продължение на няколко дни през втората половина на ХIХ век в имението на богатия земевладелец Аркадий Ислаев и съпругата му Наталия Петровна.

В имението са отседнали и Михаил Ракитин – приятел на семейството, който от доста време изпитва силни чувства към Наталия Петровна, и Алексей Беляев, наскоро пристигналият учител на сина й Коля, в когото тя се влюбва неусетно. Но в него се влюбва и осиновената дъщеря на Ислаев – Вера, и между двете възниква неразрешимо съперничество.

Классика XIX века: жаркое русское лето, богатая усадьба, добрый помещик, благородный друг семьи, уездный доктор, домашний учитель и две женщины – красавица в самом расцвете, тоскующая от желания любви в предчувствии увядания и ее 18-летняя воспитанница-бесприданница… Любовное томление наполняет дом и сад, порождая страсть, ревность и соперничество. Герои стоят на пороге любви, но никто не осмеливается сделать первый шаг.

Режиссер – Вера Глаголева

Сценаристы – Светлана Грудович, Ольга Погодина-Кузмина,

Актеры – Анна Вартанян, Рэйф Файнс, Александр Балуев, Анна Леванова, Никита Волков, Сергей Юшкевич, Сильви Тестю, Лариса Малеванная, Бернд Мосс, Василий Мищенко, Андрей Занога, Роман Дробот, Анна Нахапетова, Полина Быстрицкая, Полина Симачёва, Анатолий Понасечкин

 

30 август 2019 г. (петък) – 10:30 ч. „Иван Царевич и Сивия вълк” (2011) – озвучен на български език

Вълнуващият анимационен филм „Иван Царевич и Сивият вълк” няма да позволи на никого да скучае. Акцентът е върху веселият човек Иван – добър и обещаващ младоженец, който е принцът. Бащата на принцесата го харесва за наследник на трона. Василиса е красива, умна и много находчива, но баща й вярва, че не бива да получава образование, защото е много по-важно да се омъжи успешно.
Царят се оказава хитър и затова, преди да даде дъщеря си на Иван, той го кара да премине труден тест. Както се очаква, принцът трябва да търси неизвестното и да тръгне в неизвестна посока. Сивият вълк отдавна е най-добрият приятел на Иван и многократно му е помагал. И този път няма да се получи без помощта на умният вълк. От този момент започват невероятните приключения на Сивия вълк и Иван Царевич. Заедно приятелите изпаднат в трудни ситуации и огромни неприятности, но едно нещо е непроменено – те не се предават един – друг и останат верни на себе си.

Вход свободен!