Рожден ден

На 23 ноември 2019 г. Руският център в Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора навърши една година от съществуването си.

Центърът, създаден с организационната, методическа и финансова помощ на фонд „Русский мир” и с подкрепата на Община Стара Загора, успя да привлече много посетители – възрастни и деца, студенти, ученици, за които темите за Русия са интересни и перспективни във всякакъв аспект. Реализирани са повече от 121 събития и над 5 000 старозагорци и гости на града посетиха за изминалата година това кътче от Русия. Тук потребителите имат възможност да ползват книги, справочници, мултимедийни издания, електронни версии на рускоезични медии и да участват активно в дейността на центъра. В модерно оборудваната зала се провеждат тематични срещи, беседи и форуми, чиято цел е установяване и поддържане на контакти и обмен между представители на културни, образователни и научни институции от България и Русия. Към центъра са създадени курсове по руски език за деца и възрастни, в които до този момент са включени 75 курсисти.

Но нищо от това нямаше да се случи без помощта и партньорството ни с Посолството на Руската федерация в България, Представителството на Россътрудничество в България, Община Стара Загора, СУ „Максим Горки”, Второ ОУ „П. Р. Славейков”, СНЦ „Руски Клуб”, Руски клуб и приятели, колегите от Регионална библиотека „Захарий Княжески” и др. Поздравителни адреси по повод на празника получихме от:  Фонд „Русский мир”, Представителството на Россътрудничество в България, от другите Руски центрове в България, видео поздрав от Руския център в гр. Донецк, от „Руски клуб и приятели“ г. Ст. Загора, СУ „М. Горки”, Ст. Загора.

Освен поздравителен адрес, Представителството на Россътрудничество в България в лицето на Олга Широкова – ВРИД ръководител на Представителството на Россътрудничество в България и Владимир Ястреба – координатор направление „Насърчаване на руската култура в света” подариха на центъра 27 книги и 6 диска с художествени филми.

И като на рожден ден не се разминахме без торта и музикални поздрави! Благодарим на децата от курса по руски език към центъра, на хор „Библиофония“, на „Руски клуб и приятели“ и на група „Русская мания” за чудесните песни и танци!

По повод рождения ден на Центъра си пожелаваме още много години успехи и реализирани планове!