Цифрите и числата – винаги нужни

Може би си мислите, че няма смисъл да учите числата на руски език?

Разбира се, по-лесно е те да се напишат на лист хартия и да се покажат на рускоговорящ приятел или приятелка – в крайна сметка всички сме ги учили в училище! Но какво ще стане, ако нямате под ръка хартия или, например, когато говорите по телефона? Да, тогава знанието за цифрите и числата няма да е излишно.

На днешния урок учителката по руски език Ирина Ивановна Вълева и нашите ученици учиха цифри и числа на руски език. Децата се запознаха с историята на произхода им, изясниха разликите между тях, броиха от 0 до 100 и обратно, произнасяха телефонните си номера и датите на раждане, спориха по темата защо хората се страхуват от числото 13, а след това с помощта на презентации се запознаха с писателя Самуил Яковлевич Маршак, четейки неговото стихотворение „ От едно до десет” и записвайки числата на лист хартия. Преподавателката им демонстрира как да ги запомнят по-лесно, посочвайки единствената разлика между руското и българското произношение на числата – липсата на съюза „и“ между десетиците и стотиците.

За да повторят броенето и да затвърдят материала, децата се запознаха с любимата на всички поколения игра „Руско лото“. Тя е изобретена през 16 в. в Италия, но в Русия се появява чак в края на 18-ти и става популярна като интересна и вълнуваща семейна игра, която добре развива мисленето, търпението, запаметяването и разпознаването на числата, както и способността за бърза реакция. Играейки, малчуганите заучаваха числа и цифри. Обучението беше интересно и забавно.