„Руският орел – полет във вечността“ представяне на книгата на Елена Мелникова-Русева

На 28 февруари 2020 г. Руски център при Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора бе домакин на среща с Елена Мелникова-Русева, която представи книгата си „Руският орел – полет във вечността“ по повод 23 февруари – Деня на защитника на отечеството.

Елена Борисовна Мелникова-Русева е руска и българска гражданка, която живее в Хасково и е дъщеря на съветския летец-изпитател Борис Евгениевич Мелников, допринесъл много за създаването и развитието на гражданската авиация на СССР. Книгата е като едно изпълнение на завета на Мелников, който казва: “Повече от 30 години духът ми се рее в любимото небе. Приживе не можах да напиша много. Сега ще пиша чрез ръката на дъщеря си Елена”. Документалната повест е посветена на 110-ата годишнина от рождението му.

Руският летец Борис Евгениевич Мелников (1908-1983) е служил във Военновъздушните сили на СССР в продължение на 25 г. Той има и 33 полета с транспортен самолет дълбоко в тила на врага, където доставя оръжие на партизаните.

По-късно Мелников става летец-изпитател, като е изпитал над 2000 самолета. През 1941 г. лети за пръв път над България.

Борис Мелников е награждаван 14 пъти с ордени и медали, като най-големият орден – „Ленин“ му е връчен през 1954 г.

Отличието, заедно с дневниците на летеца, се съхраняват в Регионалния исторически музей в Хасково.

Последните години от живота си руският въздушен ас прекарва в България – в Хасково и Славяново при дъщеря си Елена, която е омъжена тук.

Погребан е в Пловдивските гробища в Хасково.

Тези и още много други интересни факти и случки от живота му разказа Елена Борисовна.

Тя подари на библиотеката и няколко екземпляра от книгата си.