Един празник – две традиции

Масленица – има я и в България!

Светла, удовлетворяваща, радостна – всичко това е тя!

Тази година руският празник Масленица и българският празник Сирни Заговезни съвпаднаха в един и същи ден. В България Масленица се празнува, както в Русия, седем седмици преди Великден. Този празник се нарича – Сирни Заговезни или Прошка, Поклади, Сирница, Масленица. Имената и традициите са малко по-различни, но общата посока е една и съща – празненства и забавления преди постите в чест на настъпването на пролетта.

За пореден път руснаци и българи заедно отпразнуваха изпращането на зимата и началото на пролетта в малкото курортно селище Старозагорски минерални бани и в културно-информационния център Етносвят- България.

Празничната програма беше толкова интензивна и интересна, че екипът и децата от Руския център, които взеха активно участие в нея, трудно можеха да бъдат в крак с всичко, което се случваше.

Както обикновено, Масленица не остана без традиционните шеговити състезания,  конкурси, живописни изложби на ръчно изработени предмети, кулинарни шедьоври, фолклорни изпълнения, куклен театър, закачливи песни и частушки, както и емоционално завладяващи български и руски танци. Празничното настроение беше осигурено по вкуса на всеки. Кулминацията на празника беше изгарянето на чучелото на зимата и омразния коронавирус. Тържеството на единството на руския и българския народ завърши с прескачания над огъня, който пречиства участниците от всички лоши неща, случили се през изминалата година.

Традициите и обичаите сплотяват!