XV Маратон на четенето

Въпреки извънредното положение, Руският център към Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, България, се включи в XV Национален маратон на четенето, посветен на Международния ден на книгата и авторското право. Целта на маратона е да запознае учениците, младите хора и по-възрастното поколение с четенето на литература на руски език, да опознаят руските писатели, поети и техните произведения, да увеличи читателската аудитория, да популяризира руския език и да засили приятелските връзки между народите на България и Русия.

Ние се уверихме, че участниците в нашия маратон продължават да четат и препрочитат любимите си творби на руски писатели и поети. Споделяйки активно своите прекрасни видеоклипове, любителите на руската литература ни доставиха огромно удоволствие и радост! Наред с децата хората от по-възрастното поколение също показаха своите способности за четене. Най-младият участник бе на 3 години, а най-възрастният – на 84 години.

Най-активни и артистични бяха децата. Още веднъж искаме да благодарим на учениците от 1-ви клас на II ОУ „П. Р. Славейков” и техния преподавател по руски език Борис Книжаров.

В маратона участваха не само обикновени фенове на Лев Толстой, Едуард Асадов, Анна Ахматова, Александър Пушкин, Самуил Маршак, Сергей Михалков, Елена Благинина, Афанасий Фет, Иван Крилов, Сергей Есенин, Константин Паустовски, но и един амбициозен млад писател Егор Перминов с няколко приказки от все още непубликуваната му книга „Страната на децата“. Участничката в маратона Елена Ангелова говори за уникалната си дисертация на тема „Граматически речник на паметника на старата руска литература „ Ходене през три морета “от Афанасий Никитин. Нашите приятели от Архангелск, Петрозаводск и Екатеринбург също се включиха в маратона.

XV маратон на четенето приключи, но впечатленията от него ще останат задълго.

Благодарим на всички участници за тяхното творческо вдъхновение, чувствителност, доброта и любов към руския език, руската литература и Русия.