Световен ден на пчелите

Сътрудници, доброволци и деца от Руския център на Стара Загора, България за пореден път отбелязаха Световния ден на пчелите, но в условията на епидемиологична обстановка.

Симпатичното и полезно насекомо получава своя празник през 2017 г., когато Общото събрание на ООН подкрепя предложението на Словения за определяне на новата паметна дата. Поемайки доста екзотично изглеждаща инициатива, балканската страна се опитва не само да отпразнува приноса на съотечественика си Антон Янша за развитието на съвременното пчеларство, но и да привлече вниманието към проблема с изчезването на пчелите, да информира населението за важната им роля и да обясни как да ги защити.

Учебна и развлекателна програма очакваше участниците в нашия празник. Галя Славова, доброволец на Руския център, служител на библиотеката в НЧ „Развитие 1878” село Дълбоки, говори за навиците и характеристиките на тези работохолици-пчелите, обяснявайки на децата, че бъдещето на храната зависи от тях и че светът без пчели е свят без любими плодове и зеленчуци.

Темата за пчелите вдъхнови децата да бъдат креативни. Те с радост изработиха фигурки от цветна хартия „Пчеличка“ под зоркото внимание на доброволеца на Руския център Габриела.

Увлекателното творчество беше съпроводено с четене на поезия, забавни игри и почерпка с меденки и медени лакомства.