Ден на семейството, любовта и верността

Жителите на Русия днес празнуват Деня на семейството, любовта и верността. Това е много млад празник. Идеята за отбелязване на този ден се появява през 2008 г. в град Муром, родината на княз Петър и княгиня Феврония.

В Руския център на Стара Загора, България се превърна в традиция да се чества този прекрасен празник. Сътрудниците на Центъра разказаха на децата от курсовете по руски език и участниците в лятната програма на Руския център за историята на празника. Малчуганите изгледаха с голям интерес презентацията „Денят на семейството, любовта и верността”, запознаха се с легендата, разказваща за покровителите на семейството на светите благоверни Петър и Феврония от Муром, живели преди около 8 века. Представихме им книгата „Петър и Феврония. Съвършенните съпрузи” от фонда на Руския център, с изображения на двама влюбени съпрузи, които са живели удивителен, изпълнен с приключения живот и са починали в един и същи ден.

Тринадесетгодишния Владислав Златков, доброволец към центъра, подготви и представи с ентусиазъм презентация за своето семейството на руски език.

Децата с охота отговаряха на въпроси свързани с празника, разказваха за семействата си, как прекарват времето с родители, баби и дядовци, братя и сестри.

По време на събитието участниците споделиха невероятни истории не само за своите близки, но и за своите домашни любимци.

Празникът завърши с творчески майсторски клас по изработване на маргаритки-символ на семейното щастие и благополучие в Русия.