Екологична беседа на руски език

Какво можем да изработим от старите дискове? Изобщо не можете да си представите колко много неща можете да декорирате с парчета от дискове. Напоследък все по-малко ги използваме – музика има в телефоните ни, в компютрите ни, пренасяме информация по други, по-модерни начини, а добрите стари дискове са все по-малко използвани.
Рециклирайте ги!?
Важно е да се опитваме да научим децата ни да бъдат отговорни граждани на света, да им говорим за опазване на околната среда, но всичко това те възприемат като досада и инструкция. Друг е въпросът, когато важна тема се превръща в завладяващо и поучително събитие.
В Руския център на Регионална библиотека „Захарий Княжески” се проведе творческо мероприятие с децата, които се включиха в лятната ни програма. Много от нас са натрупали огромен брой стари компактдискове и ние заедно с децата решихме да им дадем втори живот, като сътворихме оригинални пана. Малчуганите подходиха към проекта с голямо въображение и старание. Междувременно говорихме за уважението към природата, как да я опазим, за това как да превърнем „боклуците” в прекрасен материал за създаване на красиви и полезни неща.
Виждайки всичко, което ни заобикаля по начин, който е коренно различен от всеобщо приетия, ние можем да сътворим доста красиви неща, които да подчертаят нашата уникалност, да придадат уют и една своеобразна красота за околните.
Децата слушаха с интерес учителя по руски език Борис Книжаров, който прочете откъси от творби на известни руски писатели и поети за импулса, вдъхновението, природата и миговете, които ни оставят без дъх!
„Отдалечавайки се от условията на обществото и приближавайки се към природата, неволно ставаме деца“. М. Ю. Лермонтов (Руски поет) “
… Гори без птици
и каца без вода.
Все по-малко заобикалящата природа
Все повече и повече среда. “
Р. И. Рождественски (Руски поет, публицист)