200 години от откриването на Антарктида

Настоящата 2020 г. е обявена за година на Антарктида в Русия. Служители и доброволци на Руския център организираха поредица от събития, посветени на тази годишнина, както в центъра, така и извън него в село Овчи кладенец (Ямболска област) със съдействието на Димка Георгиева, секретар и библиотекар на местното народно читалище.

Децата с удоволствие участваха в Международния онлайн конкурс за детска рисунка „2020 – година на 200-годишнината от откриването на Антарктида“, който е част от проекта „История на Русия“, насочен към популяризиране на знанията и провокиране на интерес към историята на Русия.

Запознаването с Антарктида и нейните жители беше придружено от демонстрация на презентации на руски език, подготвени от доброволците на центъра Егор Перминов, Николета Радинова и Владислав Златков.

С голям интерес децата изгледаха няколко документални филма и откъси от новия филм на Валдис Пелш „Антарктида”.

Благодарение на конкурса децата научиха, че учени от много страни по света, включително руски и български, работят на неутралната територия на шестия континент в суровите условия на вечната слана. Малко хора обаче знаеха, че именно руските мореплаватели – Фаддей Беллинсгаузен и Михаил Лазарев – са открили Антарктида.

Момчетата направиха краеведско пътешествие из Антарктида и научиха, че на територията му има няколко увековечени места от района на Стара Загора – покрита с лед  падина се нарича Змеевски проход, незаледената ивица е Загорски бряг, скалист връх е Казанлък, а ледените върхове са връх Севтополис, връх Раднево и връх Чирпан.  А също и Шипченската котловина, кръстена на прохода Шипка и град Шипка, и група морски скали край северозападното крайбрежие на остров Смит – Миглижки скали.

Децата бяха изненадани да разберат, че хълмът Берое, кръстен на древния тракийски град Берое, сега Стара Загора, се намира на остров Ливингстън в Западна Антарктида, между ледниците Перуник и Съединение.

Антарктида е едно от малкото места в света, където български учени участват в нейните изследвания наравно с представители на други страни. Като странаучастник по Договора за Антарктика, България има право да дава имена на географски обекти на цялата и територия. Днес  1335 обекта имат български имена. Сред тях са ледниците Акага, Боряна, Добруджа, Самодива; Нос Алеко; върхове Арда, Бачо Киро, Иракли, Лудогорие; Билото на Чинтулов и много други.