Ден на географа

 

В руския календар се появи нов професионален празник. Денят на географа се отбелязва в Русия от 18 август 2019 г.

През 2019 г. правителството на страната официално одобри този професионален празник. Датата не е избрана случайно, на този ден през 1845 г. император Николай I одобрява предложението на министъра на вътрешните работи граф Л. А. Перовски за създаването на Императорското руско географско дружество в Санкт Петербург. Експедициите на Руското географско дружество изиграват голяма роля в изследването на Сибир и Далечния изток, Централна Азия, Световния океан, в откриването и проучването на нови земи, в развитието на метеорологията и климатологията.

Този професионален празник се чества от хора, чиято дейност е свързана с географията: представители на научната и образователна сфера, специализирани служители на федерални министерства и ведомства, регионални и общински власти, производствени работници и служители и др.

Разбира се, денят няма да остане незабелязан от хора от други многобройни професии, които не са безразлични към географията.

В този ден заедно с децата от Руския център направихме вълнуващо пътешествие от Калининград до Владивосток, от Архангелск до Севастопол и поздравяваме всички географи с професионалния им празник!