Децата на Руския център на гости в отдел „Изкуство“

Екипът на Руския център на Регионална библиотека „Захарий Княжски” в Стара Загора разказа на децата за виниловите плочи и им показа как да се грижат за тях.

Много деца видяха за първи път винилова плоча и слушаха звука й на грамофон.

Бе представена  изложба от най-интересните, необичайни и цветни плочи. Например момчетата видяха най-малката, най-тежката и най-старата грамофонна плоча в библиотеката, издадена през 1950 година.

Децата се запознаха с музикалната библиотека на отдел „Изкуство“, която съдържа богата колекция от 5695 грамофонни плочи, придобити в периода от 1960 до 90-те години на миналия век. Това е ценен архив на народна, класическа, симфонична, вокална, инструментална, оперна и балетна музика, обединяваща народи и поколения, изпълняван от известни български, руски и чуждестранни изпълнители.

Ръководителят на отдел „Изкуство” показа на малчуганите някои от най-редките и ценни грамофонни плочи, издадени през 1955-1965 г. от руската звукозаписна компания „Мелодия“. Децата бяха впечатлени от колекционерски ретро грамофонни плочи с пейзажни снимки.

Когато компактдисковете заместват виниловите плочи в началото на 90-те години, много меломани ги изпращат или на тавана, или направо в кошчето. Но днес интересът към тях отново нараства.

Завеждащият отдел „Изкуство” обърна внимание, че за да може дълго време да се използват записите, е необходимо да се грижим правилно за тях, а именно да се мият и почистват. Момчетата наблюдаваха с интерес пералната машина, която представлява пластмасова вана със специален разтвор за почистване, в центъра на която се фиксира плочата и с помощта на четки и въртене около оста и се почиства.

След  демонстрацията всички  с удоволствие се включихме в почистването на виниловите плочи.