„Животът и творчеството на А.И. Куприн „- онлайн лекция

На 10 септември в Руския център на Донецката републиканска универсална научна библиотека на името на Н.К. Крупская,  се състоя видео лекция „Животът и творчеството на А.И. Куприн „, чийто лектор бе  кандидата на филологически науки И. А. Бикулова на Брянския държавен университет И.Г. Петровски.

Руски център в Регионална библиотека „Захарий Княжески” се включи като слушател в лекцията на  Ирина Анатолиевна.

В този ден ние  разговаряхме за известния руски писател реалист, получил популярно признание. Александър Куприн е автор на такива известни творби като: „Двубой“, „Гривна от нар“, „Олеся“, които заслужено са включени в златния фонд на руската литература.

Разказите на Куприн обхващат много теми: военни, социални, любовни. Историята „Двубой“ (1905) носи истински успех на Александър Иванович. Любовта в творчеството на Куприн е най-ярко описана в разказа „Олеся“ (1898), който е първата голяма и една от най-обичаните му творби, и в историята на несподелената любов – „Гранатова гривна“ (1910). Не се пренебрегва и аи недовършената, но не по-малко интересна история „Ямата”, която се развива в публичен дом и ни разказва за тежкия живот на неговите обитатели.

Александър Куприн също обича да пише истории за деца.  За децата той пише произведенията „Слон“, „Скворци“, „Белият пудел“ и много други.

Не приемайки политиката на военния комунизъм, през 1920 г. писателят емигрира във Франция. Там той работи много, пише романи, разкази, много статии и есета. Въпреки това Куприн живее в материален недоимък и копнее за родината си. 17 години по-късно той се завръща в Русия. По същото време е публикувано последното есе на писателя – произведението „Родна Москва“.

След тежко заболяване Куприн умира на 25 август 1938 година. Писателят е погребан на гробището Волковское в Ленинград, до гроба на Иван Тургенев.