Рожденият ден на Матрьошката отпразнувахме в Руския център

Всяка нация има свои прекрасни кукли. В България куклите в национални носии са много популярни, а в Русия матрьошката. Когато питаш българските деца, които посещават Руския център в Стара Загора, с какво е свързват Русия, повечето споменават руската кукла – матрьошка. Някои деца бяха изненадани, когато за първи път видяха тази играчка в нашия център, а други дори не бяха чували за нейното съществуване.

Ето защо няколко урока бяха свързани с историческите факти и загадки за руската народна играчка, като по този начин провокирахме  интерес към матрьошката като сувенир и символ на Русия. Докато гледаха видеоклиповете, децата научиха какво е матрьошка и защо се нарича така и как се появява тя в Русия. Откриха  «родното място» на уникална кукла, запознаха се с майсторите и методите за направата й. Децата научиха, че матрьошката е включена и в Книгата на рекордите на Гинес: занаятчии създадват фигурка включваща седемдесет броя кукли в себе си , всяка от които е с уникално облекло.

Узнаха, че  най-малката рисувана дървена матрьошка в света е с височина 1,5 мм, направена от майстора Анатолий Коненко.

Заедно с преподавателя по руски език малчуганите отпразнуваха рождения ден на матрьошката. Отговаряха на загадки, изговаряха фрази и съществителни имена като: матрёшка, сарафан, фартук, платочек, узор, сувенир, символ и др., обогатявайки речниковия си запас от думи по руски език.

Творческият процес в направата на матрьошка, заинтригува децата и те с удоволствие оцветяваха върху хартия сарафани на матрешки.