Стара Нова година

В навечерието на Старата Нова година сътрудниците и учениците от Руския център в Стара Загора посетиха новооткритото руско кафене „При Мила“-  с традиционни руски сладки, направени от собственичката Мила Тотева, аромат на шоколад и кафе и уютен интериор.

Посетителите си припомниха, че в нощта на 13 срещу 14 януари е обичайно да се правят гадания. Нашите събеседници Мила, Зоя и Любомир споделиха за забавни начини, как  се случва това в руските традиции.

В сладкарницата може да наблюдавате майсторски клас по приготвянето на един или друг шедьовър, а след това да поръчате или веднага да опитате десерта, който ви харесва. Участниците в срещата влязоха в кухнята, видяха с очите си целия процес по приготвяне на торти и се убедиха във високия професионализъм на домакинята.

Галина Костова, живеещата в Сиктивкар, Коми и председател на Българската национално-културна автономия, поздрави жителите на Стара Загора и приятелите на Руския център за празника и изпрати видео за това как се празнува правилно Старата Нова година.

Ето какво ни пише тя в писмото си:

„Ако има такъв празник като Стара Нова година и елхата все още не е прибрана, то защо тогава да не празнуваме отново НГ?! Нашето семейство винаги е празнувало НГ 2 пъти! Само че за разлика от 1 януари, на 13-ти тържеството е само със семейството. Винаги сме приготвяли празнична вечеря със специалитети от българската кухня. Едва тази година решихме да разберем  как да отпразнуваме правилно Старата Нова година. Научихме и решихме, че според традицията на масата трябва да има палачинки, желирано месо и пелмени с предсказания. Приятна вечер! „