Международен ден на майчиния език – 21 февруари

По повод  Международния Ден на майчиния език, който се отбелязва на 21 февруари, в Руския център на РБ „Захарий Княжески” група ентусиасти четоха на родния си език.

С благодарност към : Яна Ленова – Димитрова от Къща-музей „Гео Милев”, Илко Стоев от музей Литературна Стара Загора, Георги Тонев – преподавател по руски език, нашата талантлива доброволка -Гаргана Желева, Мила Тотева и Маргарита Фралкова – представители на руската общност в Стара Загора.

Произведенията, които участваха в събитието бяха жанрово и емоционално разнообразни:

„Приказки от Оная гора”, Мая Дългъчева  -автор на детски приказки, пиеси и песни. По нейни текстове са създадени над 100 детски песни, които присъстват в учениците по музика в начелен етап на образование.

„Видрица”, Поп Минчо Кънчев . Минчо Кънчев Стоянов е български свещеник и революционер, деец на национално-освободителното движение, Диарбекирски заточеник, автор на една от последните български илюстровани ръкописни книги „Видрица”

„Провинциалистки”, Чудомир – Димитър Чорбаджийски, известен с превдонима си Чудомир, български писател, хуморист, художник и краевед. Едва ли има българин, който да не знае името му и то да не предизвика усмивка и позитивни чувства в него.

„Когато си на дъното”, Дамян Дамянов – един от най-големите лирици на съвремието ни.

Стихове на Некрасов, през 2021 г. ще отбележим 200 години от рождението на талантливия  руски поет.

„Всички ще умрем, а сега наздраве“, Рангел Вълчанов – български режисьор, сценарист и актьор. Носител на множество държавни и международни награди.