Масленица край Кирилово – един незабравим празник

13 март 2021 г. (събота) на едно приказно място „При Воденицата” насред гората, край реката „Русские в Старой Загоре“ и приятели изпратиха зимата и посрещнаха пролетта с Масленица.

Екипът на Руски център в Регионална библиотека „Захарий Княжески” и техните семейства също взеха участие в празника.

Ярка и цветна програма зарадва гостите в този ден: куклен театър за деца „На гости на Петрушка”, изпълнение на група „Руская мания“ с танците „Катюша “ и „Русским попурри“, традиционни игри и състезания свързани с празника: скачане с чувал, дърпане и скачане на въже и др. Децата рецитираха стихотворения, пяха песни и получиха вкусни поощрителни награди.

Проведоха се конкурси за „Най-вкусни палачинки” и „Най-оригинален костюм за Масленица”. В състезанието за костюм стана победител – Зоя Динева, с чувашки костюм. В състезанието за палачинки имаше четирима победители: Наталия Митенева, Татяна Кирева, Цветана Иванова от Руския център и отново Зоя Динева. Отличените получиха награди „Руски декупаж“.

Оригиналната укрса с пролетни композициии също добринесе за доброто ни настроение, дело на Татьяна Кирева. Борислав Недев пък разтопи сърцата ни, изпълнявайки любими руски песни. Светлан Тотев се грижеше за вкусната българска скара.

Децата и възрастните се забавляваха и се наслаждаваха на топлото време и настъпващата пролет.

По традиция бе изгорено чучело, което тази година беше много красиво. Посланието по време на изгарянето му беше: Доброта, здраве, мир и благоденствие за всички нас и целия свят.

Нека с идването на пролетта за всички ни да настъпят слънчеви и спокойни дни!