12 април – Международен ден на авиацията и космонавтиката. 60 години от първия полет на човек в космоса.

„Първият в космоса“ – гостуваща изложба на Руския център във ВСУ „Черноризец Храбър“ в Руския център на Регионална библиотека „Захарий Княжски“, Стара Загора

Експозицията съдържа уникални фотографски материали, свързани с историята на космическите изследвания и полети, с научния принос на България и с посещението на космонавти във Варна. Един от тях е Юрий Гагарин, който посещава Варна на 26 май 1961 г. – месец след неговия полет в космоса. Специално място е отделено на българския отряд космонави: Георги Иванов, Александър Александров и Красимир Стоянов.

Изложбата може да видите във фоайето пред Руския център на Регионалната библиотека от 12 април до 31 май 2021 г.

Преди 60 години на 12 април едно събитие разтърсва света – в Космоса лети човек. Името на руснака Юрий Гагарин, първия гражданин на планетата, излетял на борда на „Восток“, остава завинаги в историята на астронавтиката. Неговата околосветска обиколка записва едно от епохалните завоевания на човешкия гений през ХХ век.

На 26 май 1961 г. Юрий Гагарин  посещава Стара Загора, само месец след неговите  108 звездни минути. Посещението в Стара Загора на първия човек, летял в Космоса, е продължило само няколко часа, но то се превръща в събитие на живота дори на обикновените хора.

Благодарим за доброто отношение и партньорство на Руски център във ВСУ „Черноризец Храбър“ гр. Варна.