XVI Национален маратон на четенето 2021 г.

От 2 до 23 април 2021 година, за пореден 16-ти път, премина националният Маратон на четенето. Проявата е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

Руски център в Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Стара Загора се включи в инициативата и в съответствие с ограниченията заради Ковид – 19, инициативите на Маратон на четенето 2021 бяха проведени преди всичко в онлайн среда.

Маратонът се осъществи под мотото „Четем на живо и онлайн книги-юбиляри през 2021 година за малки и големи от световната класика.“  Тази идея не се роди случайно – дори в условията на пандемия четящите старозагорци показаха, че имат истинска нужда от своята библиотека, от възможностите за обучение, забавление и социално общуване, които тя им предлага! Хубавата книга, независимо от вида, в който се използва, носи в себе си свой свят, проекция на света, в който живеем, или разказ за отминали времена, и винаги е възможност да се научи нещо ново и да се направи паралел със случващото се в настоящия момент.

В дните от 2 до 23 април всички приятели и любители на книгата и четенето имаха възможността да участват в маратона чрез онлайн-четене на текстове от любими книги или на място в Руския център.

Участие в Маратона на четенето взеха деца, ученици, посетители, приятели  и доброволци посещаващи и участващи в инициативите на  Руски център в РБ „Захарий Княжески“.

Всички участници получиха грамоти и подаръци!

Екипът на Руски център благодари сърдечно на всички, които взеха участие в Маратона на четенето 2021 и поздравява  верните си читатели  и приятели!