9 май

За поредна година Руски център в град Стара Загора отбелязва 9 май – Ден на Победата. През 2021 година се навършват 76 години от края на разрушителната Втора световна война и победата над хитлерофашизма. По традиция сътрудници, доброволци и приятели на центъра взеха участие в полагане на венци и цветя пред Паметника на незнайния войн в подножието на парк «Митрополит Методий Кусев», където се проведе общоградски митинг-концерт. Надежда Соловьева, представител на посолството на Руската федерация в България, прочете приветственото слово по повод празника, след което връчи почетния знак на Съюза на ветераните от войните на Росица Проданова, учител по история, и на нейни възпитаници от Пето основно училище в Стара Загора, спечелили приза на националния конкурс за есета на тема «Спомени на потомци на участниците във Втората световна война». Стотици старозагорци с български и руски знамена и снимки на загиналите свои роднини се включиха в шествието на «Безсмъртния полк».
По инициатива на Руския център Ученически съвет на СУ «Железник» и КИЦ «Етносвят България» се включиха в световната кампания «Сад памяти», която стартира по целия свят на 18 март тази година.
Целта е да бъдат засадени 27 милиона дървета, точно колкото са и жертвите във Втората световна война. До този момент по целия свят са засадени 20 милиона дръвчета. Кампанията приключва на 22 юни в град Брест. СУ «Железник» и лесничейството на град Мъглиж дариха две брезички, които учениците и малчуганите с помощта на възрастните засадиха в двора на «Етносвят». Двете дръвчета са в името на първите в списъка герои, погребани в братската могила пред Паметника на незнайния войн в Стара Загора. Това са ефрейтор Алексеев Степан Петрович и редник Архипов Василий Фьодорович.
Във фоайето на КИЦ «Етносвят България» бяха специално подготвени две изложби «Жени – герои на Съветския съюз» и «Градове-герои», предоставени от Руския център. Емблематични руски песни и стихове бяха част от празничната програма. Най-малките участници – от 5 до 8 години достойно приеха завета да пазят приемствеността между поколенията.