Седмица на руския език и култура 10-14 май 2021

Седмица на руския език и култура се проведе в Стара Загора 10-14 май 2021 г.

В седмицата от 10 до 14 май 2021 г. се проведоха различни инициативи и мероприятия,  в които взеха участие на 200 ученика и приятели на руския език от Стара Загора, гр. Борисов, Беларус, Донецк, гр. Самара, Русия и др.

Мероприятието включваше беседи с ученици в различни тематични области, изложби, куизове, забавни и образователни игри, работилнички и гледане, и обсъждане на емблематични руски филми.

Ето и подробности от събитията:

10 май 2021 г.(понеделник) – 30 статии свързани с Русия публикувани в броевете на списание InGlobo бяха представени на експозиционни табла и можеха да бъдат прочетени и посредством QR код. Състоя се онлайн среща с главния редактор на списанието Свилен Георгиев и ученици от VIII клас на СУ „Максим Горки“ и представители на Руски център в Регионална библиотека „Захарий Княжески“

11 май 2021 г. (вторник) – Във втория ден на събитието бе открита изложба „Авторска реплика на известна руска картина“ в СУ „Максим Горки“. Бяха представени варианти на картините „Снегурочка“ на Виктор Васнецов, „Цветы“ на Валентин Серов, „Царевна-Лебедь“ на Михаил Врубел, „Голубой скрипач“ на Марк Шагал, „Иван Царевич на Сером Волке“ на Виктор Васнецов и др.

Студенти изучаващи Руска филология в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ представиха на ученици от СУ „Максим Горки“ презентации за бележити личности. Доброволките на Руския център Гергана Желева и Радослава Стоянова проведоха творчески работилнички за децата от II и III клас.

Участниците в XVI издание на „Маратон на четенето“ 2021 от СУ „Максим Горки“ получиха своите грамоти и награди в Руски център Стара Загора.

12 май 2021 г. (сряда) – Изложба с детски рисунки „Символите на Русия“, подготвена от учениците от I, II и III клас и техния преподавател по руски език, Невена Тонева.

Проведе се онлайн среща между представители и читатели на Руски център в РБ „Захарий Княжески“ и Централна библиотека „И. Х. Колодеев“, гр. Борисов, Беларус. Срещата бе в рамките на проект за сътрудничество между двете библиотеки „Мир души“. Бяха представени презентации за светските и религиозни празници в двете държави.

13 май 2021 г. (четвъртък) – Проведе се игра във формата „Кто хочет стать миллионером?“ с ученици от XI клас. Състоя се турнир по „Шашки“, популярна руска игра, в който се състезаваха учениците от II клас и участници от Руския център. Денят завърши с онлайн кръгла маса с Руски център на Донецката републиканска универсална научна библиотека „Н. Крупска“, Руски център в РБ „Захарий Княжески“ и Руски център в София. Темата на срещата бе  „Паметници посветени на руските войници в България и Русия“. От Стара Загора в мероприятието се включиха екипът на центъра, представители на Регионален исторически музей, слушатели, а доброволките на центъра представиха презентация с известни паметници като „Альоша“ в Пловдив и такива, които се намират на територията на нашия град.

14 май 2021 г. (петък) – С много ентусиазъм завърши Седмицата на руския език и култура. Децата от IV клас се включиха с кулинарни демонстрации. С презентации бяха показани всички най-популярни ястия от руската кухня,  а след това учениците приготвиха популярната салата „Оливие“, известна в България като „Руска салата“, показвайки кулинарно майсторство.

Куиз на тема „Русия“ в четири кръга предизвика голям интерес за шестте отбора престрашили се да отговарят в различни области.

В Руски център на РБ „Захарий Княжески“ се проведе телемост между ученици от VIII, X  и XI клас на СУ „Максим Горски“ и ученици от 132-ро училище в руския град Самара. Срещата бе посветена на 435 г. от основаването на гр . Самара и партньорството между двете училища, което е с дългогодишна история. Учениците от Самара се включиха в онлайн  варианта на „Кто хочет стать миллионером?“, подготвен от доброволките на Руски център. От своя страна училището в Самара отправи предложение да проведат заедно популярния руски формат „Что?, Где?, Когда?“. Учениците свободно споделиха своите предпочитания за музика, книги, филми и др., които ги вълнуват, както и разказаха за забележителностите, които притежават Стара Загора и Самара.

Седмица на руския език и култура завърши с пожелание за още по-разнообразна програма през следващата година, още участници и гости от Русия!

Благодарим за партньорството на СУ „Максим Горки“ и на всички, които се включиха в инициативата!