Юбилейна вечер посветена на 60 годишнината от откриването на първата в България публична астрономическа обсерватория в Стара Загора

На 27 май 2021 г.(четвъртък) в Стара Загора се проведе Юбилейна вечер посветена на 60 годишнината от:

Откриването на първата в България публична астрономическа обсерватория в Стара Загора;

Посещението на първия космонавт на планетата Земя – Юрий Алексеевич Гагарин в Стара Загора;

Първия полет на човек в космоса;

Мероприятието бе организирано и се проведе в „Звездната зала“ на Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“ Стара Загора и Руски център в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, с подкрепата на Община Стара Загора, Институт за космически изследвания и технологии при Българска академия на науките, Българско астронавтическо дружество.

Програмата включваше представяне на гостуваща изложба „Първият в космоса“ на Руски център във Варненски Свободен университет „Черноризец Храбър“, разположена във фоайето на Руски център в Стара Загора. Показан бе кратък филм за посещението на Юрий Гагарин в България, подготвен от екипа на Руски център и доброволецът към центъра Преслав Станчев, един от нашите първи курсисти по руски език.

В „Звездната зала“ на АО гостите имаха възможност да се запознаят с историята и постиженията на нашата обсерватория. Първата в България Народна астрономическа обсерватория е в Стара Загора и официално е открита на 26 февруари 1961 година – годината на полета на Първия космонавт на планетата Земя. На 26 май 1961 година самият Юрий Гагарин посещава Стара Загора и дава своето съгласие обсерваторията да носи неговото име. Обсерваторията в Града на липите е първата народна обсерватория в България. През 60-годишната й история през залите й са минали много ученици и телескопите й, взиращи се в небето, са вдъхновили много деца да изберат пътя на науката.

Доц. Д-р Алексей Стоев директор на обсерваторията  изнесе лекция, посветена на трите годишнини. Той сподели, че през есента предстои да бъде поставен новия купол, който ще позволи пълноценното използване на вече монтирания нов планетариум. Присъстващите  успяха да  се насладят и на малка  демонстрация на звездния проектор върху плоския таван на залата.

Официални гости на събитието бяха ръководителите и колегите от Руски център ВСУ „Черноризец Храбър“, гр. Варна и Руски център ПУ „Паисий Хилендарски“, гр. Пловдив. Тази среща бе и импровизирана кръгла маса, в която екипите на Руските центрове споделихме идеи и опит при работата ни и особено в условията на пандемия, както и обсъдихме възможности за нови общи проекти.