1 юни – Международен ден на детето

Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. Идеята за отбелязване на този ден също идва през 1925 година, когато китайският генерал консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и съвпада с пролетното равноденствие).

Малчуганите от I а клас на Второ основно училище „П.Р. Славейков“ избраха Руски център в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, за да отбележат празника на детето.

Екипът на центъра ги запозна с презентацията „Детски книги юбиляри през 2021 г.“. Показахме им как да се ориентират в търсене на книги във фонда и ползата от четенето на книги.

За празника бяхме подготвили прожекция на руския филм-приказка „Принцесата и дракона“. Екипът на Руски център честити празника на всички деца и им пожела да са здрави, да радват родителите и близките си , и да имат щастливо незабравимо детство.

Разбира се, почерпихме ги с руски бонбони и лакомства.

Децата от своя страна ни запознаха със своите рисунки върху асфалт, които бяха сътворили час по-рано, под надслов „Моето детство“. През своя поглед, чрез рисунките и фантазиите си, палавниците бяха изобразили детството като символ на мира.