В памет на последните жертви от Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.)

16 юни в България е специален ден. По инициатива на председателя на Общинската организация НД „Русофили“ гр. Раднево г- жа Стойна Ангелова, жителите на  града отдават почит към паметта и подвига на 16 казашки сапьори с  полагане на венци и цветя на паметната плоча в с. Любеново.

Десетки местни жители и гости се събраха този път, за да си спомнят трагедията, случила се в края на Руско-турската война (1877 – 1878) и да почетат паметта на героите, дошли от бреговете на Тихия Дон и дали живота си за България.

На този ден, преди 143 години на това място при влакова катастрофа загиват 16 руски войници от 3-та рота на 6-ти инженерен батальон, които героично се борят за освобождението на Плевен и Шипка. Причината за трагедията става  местната река Сазлия, която прелива поради силен дъжд и разрушава  железопътния мост, над който преминават последните части на руската армия, прибираща се в родината. В бездната падат вагоните и локомотива с войници. Година по-късно, на мястото на смъртта им, близо до железопътната линия Баронхиршев, руснаци и българи поставят мемориална мраморна плоча. Казашкият паметник край село Любеново е включен в списъка с над 500 паметника и паметни плочи свързани с  Руско-турската война (1877 – 1878).

Събитието започна с възпоменателна молитва за загиналите войници. Известни стихотворения на български поети, както и руски и български песни бяха изпълнени от деца и възрастни. Светлана Шаренкова, основател и издател на двуезичния вестник „Русия днес“ – „Россия сегодня“, изрази своята благодарност и поздравления към потомците.

Програмата на събитието включваше и презентация на изложбата „Първият в космоса“ на Руския център във ВСУ „Черноризец Храбър“, посветена на 60-годишнината от полета на Юрий Гагарин в космоса, експонирана в Художествената галерия на гр. Раднево.

Екипът на Руския център в Стара Загора и тази година се включи в инициативата.