Олимпийски символи – мечето Миша

 

Преди 41 години Москва е домакин на Летните олимпийски игри. Българските участници на олимпиадата в Москва през 1980 г. печелят 41 медала. Само СССР и ГДР успяват да изпреварят България по брой медали. Спортисти от СССР печелят 80 златни, 69 сребърни и 46 бронзови медала, като заемат първо място в общото класиране. Българските спортисти, заемат почетното трето място, спечелвайки 8 златни, 16 сребърни и 17 бронзови медала, включително и три награди в отборните спортове.
След Олимпиадата в Токио имахме повод да поговорим с децата, посещаващи Руския център в Стара Загора на тази тема, да им създадем представа за Олимпийските игри, да ги запознаем с историческа информация за Олимпиадите и конкретно за Олимпиада-80 в Москва.
От презентацията, която бяхме подготвили малчуганите научиха как са изглеждали олимпийските игри в древността, кой е имал право да участва в тях, кога се е провела първата, в кои дисциплини се състезават участниците и защо бегачите се състезават без дрехи.
Слушайки популярната песен на Александра Пахмутова „До свиданья, наш ласковый мишка!“, децата изгледаха видеоклип на мечето Миша, летящо в тъмното московско небе, талисмана на Олимпиадата в Москва, делото на съветския художник Виктор Чижиков.
След видеото децата изработиха фигурки на мечета и ги занесоха у дома, за да ги покажат на родителите си.