Мащабно дарение от над 300 тома художествена и специална литература получи Руският център в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ от Дома на емиграцията „Александър Солженицин“ в Москва

На 3 декември  2021 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ бе представена изложба от 300 книги на руски език, дарени от Дом „Александър Солженицин“, гр. Москва, Русия на читателите на библиотеката и Руски център.

Експозицията представи художествени, исторически, философски публикации, учебни материали, речници, както и произведения на руската класическа и съвременна литература. Породи спецификата на работата на ДРЗ  „Александър Солженицин“ (Дом русского зарубежья) дарението съдържа и много томове мемоарна литература – спомени, дневници, писма на представители на руската емиграция.

Дарението бе връчено от представителя на Дом „Александър Солженицин“ Виктор Леонидов – историк, специалист в областта на руската емиграция, автор на стотици статии и рецензии в научни сборници, списания и вестници.

Директорът на библиотеката г-жа Надежда Груева изрази своята благодарност, връчи официално свидетелство за дарение на Дом „Александър Солженицин“ и изрази вярата си, че получените книги ще се ползват с интерес от старозагорци .

Г-н Леонидов благодари за топлия прием и запозна присъстващите с историята на създаването на ДРЗ  „Александър Солженицин“ и настоящите му проекти.  Домът е създаден през 1995 г. и основната му дейност е свързана с изследването, запазването и популяризирането на богатото културно и историческо наследство, което са оставили руските емигранти, напуснали родината си след трагичните събития през 1917 г. В чужбина тези хора продължават да работят и да създават произведения.

В рамките на събитието бе изнесен кратък концерт от самия Виктор Леонидов, който е известен също и като бард, автор и изпълнител на много песни.

Срещата завърши с пожелания за по-нататъшно сътрудничество.