Международен онлайн конкурс за детска рисунка „Вълшебния свят на приказките“ -2021, Сърбия, гр. Опово

Децата посещаващи Руски център в Стара Загора от 2 а клас с класен ръководител г-жа Яна Колаксъзова при Второ основно училище „П. Р. Славейков“  и художествено ателие „Витроартис“ с ръководител г-жа Росица Бъркачева за  втора поредна година бяха участници в Международния конкурс „Волшебный мир сказок”, организиран от Дружеството на сънародниците и приятелите на Русия“, гр. Опово, Сърбия, който се провежда в рамките на фестивала „Седмица на руското детско кино“.

Задачата на конкурса бе участниците да изобразят приказен герой или илюстрация към приказките на народите по света. Малките художници от Стара Загора участваха в категорията за деца от 7 до 10 години с рисунки по мотиви от Българските народни приказки.

Целта на конкурса е укрепване на международните културни връзки и привличане на вниманието на младото поколение към културата, с цел популяризиране на детското културно творчество, развитие на художествен и естетически вкус, фантазия, въображение, както и откриване и подпомагане на талантливи деца и младежи.

В конкурса участваха общо 425 произведения от 26 държави: Австралия, Египет, Естония, Беларус, България, Германия, Гърция, Йордания, Италия, Казахстан, Киргистан, Ливан, Луганска Народна Република, Мароко, Монголия, Обединени Арабски емирства, Палестина, Русия, Сърбия, Сирия, Словакия, Турция, Узбекистан, Украйна, Франция и Швеция.

Компетентно жури оцени творбите на децата.

Александър Иванов зае трето място във възрастова  категория от 7 до 10 години. Малкият художник получи диплом и книга за награда, които му бяха изпратени от организаторите.

Останалите участници бяха  отличени с грамоти за участие и благодарствени грамоти за г-жа Колаксъзова и г-жа Бъркачева за неоценим принос в развитието на детското художествено творчество.

Заповядайте на виртуалната изложба от детските рисунки на всички участници: https://youtu.be/HaK8CRxsic0