Фотоизложба „…… и не зло ще победи злото, а само Любовта“.

Фотоизложба „… и не зло ще победи злото, а само Любовта“ може да бъде видяна до 30 юни във фоайе – партерен етаж на Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Изложбата е посветена на 104-тата годишнина от  убийство на последния руски император Николай Втори и неговото семейство, извършено в нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в Ипатиевския дом, Екатеринбург.

Последният руски император преминава през своя Път на кръста. Неговата съдба е една от най-тежките съдби, известни ни от историята. През целия си живот той управлява своята държава, знаейки предсказанията за мъченическата смърт, която предстои на него и на неговите деца. Имало е много възможности за спасение, за бягство зад граница. Но царят приема своята съдба. Движен от непоколебимата си Вяра в Бог, той принася себе си и семейството си в жертва, за да даде възможност на хората от своята страна да имат шанс за светло бъдеще. Практически през разпятие преминава цялото му семейство. А заедно с него и преданите му слуги.

От мистична гледна точка руският цар е последният „удържащ злото“ управник. С неговата смърт вярата в Бог не се отменя, но заедно с него умира и последната държава, в която православното християнство е издигнато в ранг на Висш закон в живота както на царя, така и на народа. Заедно с последния руски цар от световната политика изчезва понятието „съвест“.

Фотосите са обединени в няколко раздела:

– Великият октомври. Велик ли е Октомври?

– Той просто променяше историята;

– Висшите ценности на царското семейство;

– Удържащият злото;

– Любов за цял живот;

– Незабравимите;

– Оклеветеният старец – Григорий Распутин.

Освен представения уникален снимков материал, интерес представлява и специално подбраният текст към всеки един фотос, от който гостите на изложбата ще узнаят интересни факти.

Планираните прожекции на филмите са с вход свободен!