Вълнуващо пътешествие до Узбекистан

В годината на културното наследство на народите на Руската федерация в Руския център в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се състоя вълнуващо пътуване до страната Узбекистан. Етническата диаспора от узбекска националност е една от най-големите в Русия.

В България също живеят представители на узбекската националност. Мукарам Фаридуновна Делчева, доброволец в Руския център е един от тях. Тя запозна децата с новата страна Узбекистан, нейните жители, начин на живот, обичаи и забележителности.

За първи път децата чуха думи и фрази не само на руски, но и на узбекски език: Узбекистан, хлопок, Ташкент, Хива, Самарканд, гранаты, айва, хурма, финики, восточный базар, плов – национальная еда, манты, чебуреки, самса, лепешки, зеленый чай, пиала, тандыр.

Разгледаха с голям интерес узбекските сувенири: шапки (тюбетейки), съдове с рисунки на памук – национален символ на Узбекистан, кукли в национални носии, слушаха увлекателни истории за тази гостоприемна страна, с много светлина и топлина, високи планини, в нея се отглеждат много плодове, зеленчуци и памук, където в най-горещото време на годината се пие горещ чай в пиал (традиционна узбекска чаша за чай). Гостенката ни, демонстрираща зашеметяваща си прическа от четиридесет плитки и узбекска национална носия, изненада всички със запалителен танц, към който децата и доброволците на Руския център се присъединиха.

Пътуването ни завърши с изработка на символа на Узбекистан – клонка цъфнал памук.